Veelgestelde vragen
Nee, het is niet erg en zelfs volkomen normaal. Dit gevoel wordt veroorzaakt door de druk van de beugel.. Bij een vaste beugel staan de tanden na een week weer vaster. Door het gebruik van het Damonsysteem zal dit tot een minimum beperkt worden omdat deze filosofie onder andere gebaseerd is op het gebruik van lichte krachten.
Cola is niet zo’n goed idee. Vroeger was cola taboe omdat het de lijm oploste waarmee de slotjes op de tanden geplakt zaten. Tegenwoordig wordt lijm gebruikt die er tegen kan. Toch is het drinken van drank met suiker en zuren af te raden omdat het voor een niet-beugeldrager al funest is voor het gebit. Met een beugel is het toch wat lastiger om het allemaal goed schoon te houden. Ook kauwgum kauwen met een beugel raden wij af. De kauwgum trekt en duwt tegen de draadjes van de beugel en daar houdt de beugel niet van. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld winegums of kleverige drop. Maar ook harde etenswaren zijn niet verstandig; snijd een knapperige appel liever in stukjes.
Op zich wel en het is vaak gemakkelijker dan een gewone tandenborstel, maar let op dat u minstens 2 minuten poetst! Gebruik niet een te harde tandenborstel, en kijk goed op de poetspagina (hyperlink!) of in de poetsfolder die u na het inzetten van de slotjesbeugel meekrijgt. Het gebruik van de (meegegeven) rager is ook belangrijk. Een schoon gebit is mooier en gezonder en voorkomt gaatjes, terwijl een niet of slecht gepoetste mond dit wel veroorzaakt. Ook komen tandvleesproblemen vaker voor en dit alles zal het beugeltraject zeker vertragen!
Dit is vaak niet zo erg. Als u, of uw kind, er geen last van heeft, hoeft u niet halsoverkop naar de spoeddienst. Het heeft namelijk geen nadelige gevolgen voor de tanden. Neem contact op met de praktijk en de baliemedewerker zal u graag verder helpen. Heeft u buiten kantooruren een probleem en heeft u erg veel last? Dan kunt u contact opnemen met Tandartsenpraktijkpost 010 Erasmus Centrum: 010-4552155
Neem contact op met de praktijk, wij helpen u graag verder. Het is geen reden voor paniek, maar laat het ons wel zo snel mogelijk weten, dan maken wij uw beugel weer in orde. Heeft u zelf nog een beugel die u tijdelijk in kunt doen? Doe dat dan in de tussentijd.
Dat is wel de bedoeling. Voorwaarde is wel dat er na de beugelbehandeling (tijdelijk) een retentiebeugel wordt gedragen. Meestal is dit een draadjesbeugel die aan de achterkant van de tanden geplaatst wordt. In de boven -en onderkaak zal er vaak ook een (doorzichtige) nachtbeugel geplaatst worden. Deze beugel houdt de tanden, na het verwijderen van de beugel, verder in het gareel. Als een beugel eruit is, hebben tanden en kiezen de neiging weer in hun oude positie te schuiven. De retentiebeugel voorkomt dit.
Dat verschilt erg per verzekering. Lees uw eigen pakket er goed op na of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
De kosten voor een behandeling lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van de ernst van de gebitsaanpassing. Tijdens het eerste consult kunnen wij u een globale inschatting geven van de kosten. Zodra het behandelingsplan is opgesteld, krijgt u een uitgewerkt kostenoverzicht van ons. Orthodontie Oud-Beijerland volgt wat betreft tarieven alle regels die zijn opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit NZA hyperlink.
Nee. Maar de druk op de kiezen, bijvoorbeeld als er ringetjes moeten worden geplaatst, voelt niet prettig aan. Nadat de beugel is geplaatst, kunnen de tanden wat gevoelig zijn, dit trekt na een paar dagen weg. Eventueel kunt u met paracetamol de druk wat verminderen. Ook bij het ‘aandraaien’ van de blokjesbeugel, is er meer druk op de tanden en zijn ze wat gevoeliger. Het is dan verstandig om geen al te hard voedsel te eten, dit kauwt niet prettig.
De beste tijd om naar de orthodontist te gaan is als het kind aan het wisselen is. Vroeg beginnen is bovendien prettig, want dan is het kind er ook van af voor de puberteit, het moment dat uiterlijk een belangrijke rol gaat spelen. De gangbare leeftijd ligt rond de 10 -12 jaar, maar bij grote gebitsafwijkingen wordt soms eerder ingegrepen. De tandarts verwijst soms al op 8-jarige leeftijd door!
Nee, dat is niet nodig. Wel moet u de tandarts blijven bezoeken voor de halfjaarlijkse controle.
Er is in principe geen leeftijdsgrens voor een orthodontische behandeling. Het verschil tussen kinderen en volwassenen is dat de kaak van een volwassene volgroeid is. Sommige behandelingen waarbij de kaak een rol speelt, zijn daarom niet geschikt voor volwassenen. Voor deze groep zijn overigens speciale beugels ontwikkeld, waaronder de Invisalign, een transparante beugel die nauwelijks zichtbaar is. Wat te allen tijde geldt, is dat het tandvlees gezond moet zijn voordat er met een orthodontische behandeling kan worden begonnen.
Meestal duren de behandelingen 2 tot 2½ jaar. De duur hangt af van de omvang van de gebitsaanpassing.