Home > Beugels > Soorten beugels

Soorten beugels

Om het gebit tot één mooi geheel te maken, zijn er verschillende behandelmethodes en beugels. Allemaal hebben ze hun eigen specifieke doel. Het succes is niet alleen afhankelijk van de behandeling, maar ook van de drager die het gebit en de beugel goed moet onderhouden.

Invisalign beugel (onzichtbare beugel)

De Invisalign beugel is een Amerikaanse vinding en een elegante behandelingsmethode, speciaal ontworpen voor volwassenen. Invisalign is een op maat gemaakt bijna onzichtbare beugel waarbij een doorzichtig kapje over uw tanden wordt geplaatst. Dit kapje duwt het gebit in een betere positie. Door iedere twee weken een nieuw kapje te dragen dat qua vorm net een beetje meer richting eindresultaat gaat, worden de tanden stap voor stap in hun nieuwe positie gedwongen. Hij kan in en uit worden genomen, waardoor tandenpoetsen geen probleem is, en het dragen veroorzaakt geen spraakproblemen. Een nieuw kapje geeft de eerste dagen wat druk op uw gebit; het doet echter geen pijn. In de regel vindt er elke 3 maanden een controle plaats.

Keramische brackets, Damon Clear

Damon Clear is een beugel die in Amerika is ontwikkeld en werkt met transparante plaatjes; prettig voor het uiterlijk en de hygiëne. Gemaakt van doorzichtig keramiek passen deze beugels onopvallend bij je tanden. Ze zijn makkelijker schoon te maken en de mogelijkheid dat er bacteriën op blijven zitten, is veel kleiner. 

De beugel van de toekomst (zelfligerende Damon Clear brackets), waarbij de elastiekjes verleden tijd zijn, is de laatste ontwikkeling. Zonder elastiekjes is er bij de Damon Clear brackets minder frictie, wat het proces versnelt. De draagtijd wordt daarmee korter dan met een ‘gewone plaatjesbeugel’.

Voor jongeren en volwassenen die een zo onzichtbaar mogelijke en snelle kwalitatieve oplossing zoeken, is deze beugel de oplossing!

Expander (Spin)

Als de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak, is de expander of ‘hyrax’ een oplossing. Deze beugel wordt vaak een spinbeugel genoemd en duwt de rij kiezen uit elkaar. De druk wordt langzaam opgevoerd: met een klein metalen sleuteltje kan de drager zelf de druk opvoeren door de beugel aan te draaien. Ook deze beugel is alleen voor kinderen bij wie het gebit nog groeit. Geen nood als er spleetjes ontstaan tussen de tanden; dit hoort zo en het betekent dat de beugel zijn werk doet. De spleetjes gaan vanzelf weer weg of worden door een ander type beugel alsnog gecorrigeerd. De expander kan in het begin een drukkend gevoel op de kiezen veroorzaken, sommige kinderen krijgen een beetje hoofdpijn. Dit duurt gelukkig nooit langer dan een paar dagen.

Slotjesbeugel Damon

Wij gebruiken Damon systeem, welk bestaat uit Damon brackets en Damon draden. De slotjesbeugel is de bekendste onder de beugels. Deze beugel wordt geplaatst om tanden die gedraaid staan recht te zetten. De slotjes, of ‘brackets’, worden met speciale lijm op de tanden geplakt. Met de stalen draadjes worden de tanden in hun ideale stand ‘getrokken’. Er bestaan metalen en keramische slotjes. Deze laatste zijn wit van kleur en daardoor minder zichtbaar. Als de slotjesbeugel net is geplaatst of de draadjes opnieuw zijn aangetrokken, zijn de tanden meestal wat gevoeliger. In het begin van de behandeling kunnen de slotjes pijn doen aan de tong of de wangen. De mond heeft tijd nodig om zich aan de slotjesbeugel aan te passen en dat kan tot irritatie leiden. Een speciale was die op de slotjes wordt aangebracht, biedt de eerste dagen bescherming tegen irritatie. Bij de slotjesbeugel is het belangrijk op te letten met eten; de draadjes tussen de slotjes zijn kwetsbaar. Winegums, taai brood of een harde appel zijn bijvoorbeeld niet goed voor de beugel.

Uitneembare beugel

De uitneembare beugel wordt vooral voor de ‘overbeet’ gebruikt en in de eerste fase van de behandeling. Wij maken met name gebruik van een blokbeugel of aktivator. Deze bestaat uit plastic en metaal en kan worden uitgenomen, bijvoorbeeld vlak voor het eten of tijdens het sporten. De beugel doet geen pijn; de drager voelt wel wat druk op de tanden. Dit trekt echter na een paar dagen weg.

Meer informatie over wat een beugel voor jouw gebit kan doen?
Maak direct een afspraak
© 2024 Orthodontie Oud-Beijerland