Mondhygiëne

Wie een prachtig gebit wil, heeft niets aan een behandeling als de tanden niet goed schoongehouden worden. Een goede mondhygiëne is een belangrijk aandachtspunt en een absolute voorwaarde voor we aan een beugel beginnen. Elke beugel vraagt om een andere aanpak. We informeren u graag over diverse goede tandenborstels en overige hulpmiddelen, zoals ragertjes en flos. Het elektrisch poetsen komt steeds vaker voor omdat het poetsen dan wat makkelijker is mits u een goede techniek hanteert! Ook is het zeer belangrijk dat er gedurende minimaal 2 minuten gepoetst wordt.

De meeste gaatjes ontstaan ’s nachts, tijdens het slapen. Goed poetsen voor het slapengaan is daarom erg belangrijk. Met een ‘plaqueverklikker’, een klein rood tabletje, kunt u meteen controleren of de tanden ook echt schoon zijn. Poets de tanden goed (minstens 2 minuten) en kauw één tabletje fijn. Laat de tong goed langs tanden en kiezen gaan om de opgeloste verklikker over het gebit te verdelen. Slik de oplossing niet door! Spoel twee keer met water en bekijk de tanden. De rode kleur zet zich vast aan tandplaque; poets dus net zo lang tot de roodgekleurde plaque verdwenen is.

Schoonmaken uitneembare beugel

De uitneembare beugel kan worden schoongemaakt met een harde tandenborstel met water en een klein beetje afwasmiddel. Daarnaast kunt u het best een speciaal bruistablet gebruiken. Door de beugel eerst stevig te borstelen en daarna tien minuten in de bruisoplossing te leggen, komt alle aanslag los. Het kan voorkomen dat een vieze beugel een slechte adem veroorzaakt. Ook dat wordt verholpen door het gebruik van bruistabletten.

Poetsinstructie slotjesbeugel

Poets met een tandenborstel met een rechte steel en kleine borstelkop met glad oppervlak. Zorg dat de haren van nylon zijn, liefst soft of medium. Gebruik een ragertje om de randen van de slotjes goed schoon te maken.

Boven- en onderkaak

Zet de haartjes van de tandenborstel diagonaal omhoog tegen de rand van het tandvlees en de tand, boven de draden en slotjes. Poets één plekje, door zo’n zeven keer heen en weer te bewegen op dezelfde plek. Schuif de borstel een stukje op, herhaal dit tot alle tanden en kiezen gepoetst zijn.

Draai nu de borstel zo, dat de haartjes juist schuin omlaag staan. Poets van bovenaf tussen de slotjes en draden. Plaats nu de haartjes weer schuin omhoog, tegen de onderkant van de bovenbeugel aan en poets tussen de slotjes en draadjes.

Binnenkant

Zet de tandenborstel schuin tegen de rand van de kiezen en tandvlees, maar nu aan de binnenkant. Zorg dat het tandvlees ook wordt gepoetst.

Kauwvlakken

Zet de borstel recht tegen de kauwvlakken van de kiezen aan, en poets met wat grotere schrobbewegingen ook deze kant van de kiezen schoon.

Hygiëne buitenbeugel

Het stoffen buitenste gedeelte van de buitenbeugel (vaak de nekband genoemd), kan worden losgehaald, en onder de kraan worden schoongemaakt. Het metalen gedeelte kan worden meegepoetst tijdens het tandenpoetsen na het eten en voor het slapengaan. Poets de kiezen vooral goed op de plek waar de bandjes zitten. Deze zitten op de eerste grote kiezen in de bovenkaak.

Mondhygiëne Expander (Spin)

Bij de expander krijgt u van ons speciale instructies. Het schoonhouden is relatief eenvoudig; door goed te poetsen en te spoelen houdt u deze beugel prima schoon. Wel moet uw kind leren hoe het alle plekjes met de borstel kan bereiken. Het gebruik van een monddouche zoals Airfloss™ (Philips Sonicare) kan het schoonhouden van deze beugel zeer vergemakkelijken.

Mondhygiëne SPARK of Invisalign (de zgn. "onzichtbare beugel")

De Invisalign kunt u onder de kraan schoonmaken. Kijk echter uit met tandpasta; dit schuurt en daar wordt de Invisalign dof van, en dus minder onzichtbaar. Het is belangrijk dat u na de maaltijd, voor u de Invisalign weer indoet, uw tanden poetst. Een keertje overslaan is geen ramp, maar bacteriën hebben meer kans als tong en speeksel uw tanden niet meer kunnen schoonhouden omdat er een kapje over is geplaatst. Pas ook op met het nuttigen van suikerhoudende dranken terwijl Invisalign gedragen wordt. Wij adviseren dit te allen tijde te vermijden.

Meer informatie over wat een beugel voor jouw gebit kan doen?
Maak direct een afspraak
© 2024 Orthodontie Oud-Beijerland