Eten & drinken

Een beugel is wennen, zeker de eerste paar dagen kunnen de tanden en kiezen gevoeliger zijn. Probeer echter zo snel als mogelijk weer normaal te eten.

Wat snoepen betreft: te veel is nooit goed voor de tanden. Vermijd kauwgum, toffees en ander kleverig snoep. Ook pinda’s zijn niet heel verstandig, die zijn te hard.

Door te veel snoepen en te vaak eten, kunnen er gaatjes ontstaan, ook kunnen tanden en kiezen slijten. Dit noemen we tanderosie. Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door onder andere zure dranken en zure voedingsmiddelen.  Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen het gebit aantasten. Beperk frisdranken zoals light frisdranken, sportdranken, vruchtensappen zoals appelsap, jus d’orange en doe rustig aan met fruit.

De zuurgraad van een drank of voedingsmiddel bepaalt hoe schadelijk het is. Hoe lager de pH, hoe zuurder en hoe schadelijker voor het gebit. Kijk dus op de verpakkingen. Overmatig tandslijtage kan ook ontstaan door te krachtig poetsen met een te harde tandenborstel, nagelbijten of kauwen op bijvoorbeeld een pen.

Tips voor een gezond gebit

Eet drie maaltijden per dag en neem hooguit vier keer iets tussendoor. Beperk frisdrank, kies liever thee, melk, bouillon of water. Wacht na het eten of drinken van zure producten minstens één uur met tandenpoetsen. Door het zuur wordt de buitenste laag van het tandglazuur een beetje week en dat poetst u er dan gemakkelijk af. Poets het gebit met zorg en aandacht. Vraag naar de poetsinstructies en kijk voor informatie op onze site onder mondhygiëne.

Meer informatie over wat een beugel voor jouw gebit kan doen?
Maak direct een afspraak
© 2024 Orthodontie Oud-Beijerland