Home > Onze werkwijze > Orthodontie aanpak

Orthodontie aanpak

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult heeft u een gesprek met de orthodontist. Hij bekijkt en onderzoekt het gebit en vraagt naar wensen en verwachtingen. Ook zal hij enkele vragen stellen om een helder beeld te krijgen van de huidige (medische) situatie, uiteraard kunt u ook vragen stellen. In principe zal er ook een overzichtsfoto van het gebit genomen worden. In de regel krijgt u een kostenoverzicht van de te verwachten behandeling, gebaseerd op deze bevindingen. Na het eerste consult maken we doorgaans een vervolgafspraak.

Tijdens de vervolgafspraak wordt het gebit nauwkeurig vastgelegd. We noemen dit ook wel ‘documenteren’. We maken daarbij gebruik van een digitaal röntgenapparaat waarmee we een goed beeld krijgen van de stand van de tanden en kiezen. Ook maken we een model; een letterlijke kopie van het  gebit. Dat doen we door een afdruk te maken. Daarnaast worden er foto’s van het gezicht en gebit gemaakt, omdat het resultaat van de behandeling invloed kan hebben op het aangezicht. Op basis van deze gegevens stellen wij een persoonlijk behandelingsplan op.

In een aantal gevallen kan op basis van de gegevens van de tandarts en het onderzoek door de orthodontist worden besloten om meteen met een beugel te beginnen. In zo’n geval kan de beugel meteen worden geplaatst

Behandelingsplan

Op basis van de informatie uit het eerste consult en de vervolgafspraak, stellen wij een persoonlijk behandelingsplan op. Daarin wordt beschreven welke beugel het best past.

Voordat de beugel daadwerkelijk wordt geplaatst, bekijken we met u de foto's en bespreken we het behandelingsplan. Gaat u akkoord met de voorgestelde behandeling en de bijbehorende kosten, dan wordt de beugel geplaatst. Indien gewenst kan de beugel al tijdens de bespreking geplaatst worden. Dat bespaart tijd en schoolverzuim.

Controles

Om de zes tot acht weken plannen we een controleafspraak in. De stand van de kaak, tanden en kiezen wordt zo voortdurend gevolgd en de beugel wordt, indien nodig, opnieuw bijgesteld. Deze afspraken duren tussen de vijf en vijftien minuten.

Na de behandeling

Op het moment dat de actieve tandverplaatsing wordt afgesloten, begint de retentiefase. Om het bereikte resultaat vast te blijven houden, plaatsen we een zogenaamde retentiebeugel. Tijdens deze periode wordt vaak (passieve) apparatuur gebruikt om de bereikte situatie te handhaven. Uitneembare retentieapparatuur kan op termijn (geleidelijk) worden verminderd. Vaste retentieapparatuur (spalk) blijft meestal langer zitten.

Meer informatie over wat een beugel voor jouw gebit kan doen?
Maak direct een afspraak
© 2024 Orthodontie Oud-Beijerland